Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Sf. Nicolae

BISERICA
Parohie: categoria I urban, 1200 familii
Biserica: „NaÅŸterea Maicii Domnului” ÅŸi „Sfântul Ierarh Nicolae” - MoineÅŸti
Data ridicării: 1808
Data târnosirii: noiembrie 1981
Pictura: 1980 – 1981 pictor Macovei Dumitru
Renovarea picturii:
Reparaţii capitale ale bisericii: 1926, 1960, 1980
Reconstruirea noului locaÅŸ: 1994 – 2003
Noua catapeteasmă: 2009 – 2010
Târnosirea: 5 septembrie 2010

Vizite arhiereÅŸti:     06.12.1994 – Arhiereu Vicar Ioachim Vasluianul
                                    14.09.1996 – Arhiereu Vicar Ioachim Vasluianul
                                    10.12.2003 – Arhiereu Vicar Ioachim Băcăuanul
                                    29.05.2004 – I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei ÅŸi Bucovinei ÅŸi Arhiereu Vicar Ioachim Băcăuanul – SfinÅ£irea Studioului Radio Trinitas din clopotniÅ£a bisericii
                                    19.08.2007 – Arhiereu Vicar Ioachim Băcăuanul
                                    05.09.2010 – Arhiereu Vicar Ioachim Băcăuanul, sfinÅ£irea bisericii 

PREOTI SLUJITORI
Preot paroh: Nelu Ciobanu, născut 01.09.1958
Studii:
            Liceul Industrial Letea Bacău, promoÅ£ia 1978
            Facultatea de Teologie „Andrei Åžaguna” Sibiu, promoÅ£ia 1983
Anul hirotoniei: 1983, octombrie 30 pe seama Parohiei „Sf. Spiridon” ComăneÅŸti
Anul hirotesiei: 2010 – iconom stavrofor
Parohii păstorite: 1983 – 1987 Parohia „Sf. Spiridon” ComăneÅŸti
                                 1987 – prezent Parohia „Sf. Nicolae” MoineÅŸti
Starea civilă: căsătorit, 3 copii
Telefon: 0745497440

Preot slujitor:  Aniculoaie Gheorghe, născut 26.01.1958
Studii:
            Seminarul Teologic Mănăstirea NeamÅ£, promoÅ£ia 1980
            Institutul Teologic BucureÅŸti, promoÅ£ia 1985
Anul hirotoniei: 27 iunie 1983 pe seama Parohiei Rădeana
Anul hirotesiei: 2010 iconom stavrofor
Parohii păstorite: 1983 – 1987 Parohia Rădeana
                                 1988 – 1992 Parohia Slănic Moldova
                                 1992 – prezent Parohia Sf. Nicolae MoineÅŸti
Starea civilă: căsătorit, 3 copii, locuieÅŸte în apartamentul proprietate din MoineÅŸti
Telefon: 0234362489, 0744133779
Email: famaniculoaie@yahoo.com

Preot slujitor:  Enea Daniel, născut 14.08.1971
Studii:
            Seminarul Teologic Mănăstirea NeamÅ£, promoÅ£ia 1994
            Facultatea de Teologie BucureÅŸti, promoÅ£ia 1998
Studii postuniversitare: Studii aprofundate – Facultatea  de Teologie BucureÅŸti, promoÅ£ia 1999
                                             Doctorat, Facultatea de Teologie Ortodoxă ConstanÅ£a, promoÅ£ia 2008
Anul hirotoniei: 9 martie 2003 pe seama Parohiei „Sf. Nicolae” MoineÅŸti
Anul hirotesiei: 2010 iconom stavrofor
Parohii păstorite: 2003 – prezent Parohia Sf. Nicolae MoineÅŸti
Starea civilă: căsătorit, 3 copii
Telefon: 0234362557, 0727808796




Municipiul MoineÅŸti este aÅŸezat în partea central-vestică a Moldovei, la limita dintre CarpaÅ£ii Răsăriteni ÅŸi Depresiunea Sub-Carpatică a Tazlăului, în partea de N.V. a judeÅ£ului Bacău. Localitatea este situată într-o zonă cu bogate resurse naturale la care se adaugă un peisaj natural foarte frumos. AÅŸa cum apare astăzi, localitatea s-a format din vechiul sat MoineÅŸti menÅ£ionat din 1437 care era situat în zona Pârâului MoineÅŸti.

Din săpăturile arheologice de pe ÅŸantierul arheologic din satul RusăeÅŸti, comuna Poduri, s-au găsit mărturii ale acestor meleaguri. Astfel aici au trăit ÅŸi convieÅ£uit împreună oameni încă din epoca bronzului. De asemenea, primii domnitori, după întemeierea Moldovei au organizat paza permanentă a trecătorilor între Moldova ÅŸi Transilvania, înfiinÅ£ând o garnizoană militară cu reÅŸedinÅ£a pe locul unde este acum gara ÅŸi blocurile din Zăvoi, oraÅŸul ComăneÅŸti. Åžtefan cel Mare a luat măsura de a muta această garnizoană militară pe locul unde acum este cartierul VăsieÅŸti.

În primele secole după pătrunderea creÅŸtinismului în Moldova, pe locul unde este în prezent biserica Sfântul Nicolae, s-a înfiinÅ£at o sihăstrie sătească (un schit de călugări pustnici care sihăstreau în pădurile din imprejurimi). Călugării au construit o mică biserică din lemn cu hramul Sfântul Nicoloae. În zilele de duminică ÅŸi sărbători, pustnicii veneau la acest schit, îÅŸi mărturiseau gândurile, ascultau Sfânta Liturghie ÅŸi se împărtăşeau cu sfintele taine, apoi se retrăgeau iar la locurile lor de liniÅŸte pentru post ÅŸi rugăciune. Acest schit oficia ÅŸi toate serviciile religioase pentru locuitorii izolaÅ£i din imprejurimi ÅŸi a celor din cătunele ÅŸi satele VăsieÅŸti, UrmeniÅŸ (Hangani), Pârâul, Dealu Mare, LucăceÅŸti, Valea Arinilor, RusăeÅŸti ÅŸi altele. Înmormântările celor decedaÅ£i din cătunele ÅŸi satele respective se făceau pe terenul unde acum este cimitirul bisericii Sfântul Gheorghe din oraÅŸ.
Pe la anul 1500 a fost construită biserica din lemn cu hramul Sfântul Gheorghe de către DrăghiÅ£a ÅŸi VochiÅ£a, nepoate ale comandantului garnizoanei militare din VăsieÅŸti, IliaÅŸ Åžanga.

În zonă au început să se înmulÅ£ească numărul locuitorilor. Din aceste motive, pustnicii locului au început să se retragă la noi locuri de liniÅŸte, cum ar fi: BerzunÅ£i, Chilii,  Schitul Frumoasa ÅŸi altele. Cu timpul, schitul Sfântul Nicolae s-a pustiit. DeÅŸi nu sunt documente scrise, de la sine se înÅ£elege că Åžtefan cel Mare ÅŸi ceilalÅ£i domnitori care l-au urmat la domnie, inspectând garnizoana militară de la VăsieÅŸti, care a făcut paza acestor locuri permanent peste 300 de ani, au vizitat în drumul lor ÅŸi acest schit de sihaÅŸtri. Pe locul unde a fost biserica acelui schit s-a construit o biserică din piatră ÅŸi cărămidă în anul 1808 de către Teodor I. Chetreanu ÅŸi Ion Tătaru.

La început a fost un singur preot ÅŸi o singură parohie în MoineÅŸti. Preotul slujea la cele două biserici, la cea din lemn din cimitirul Sfântul Gheorghe ÅŸi la cea din piatră, Sfântul Nicolae. Preotul care slujea se numea Climescu. Acesta avea un fiu pe nume David care la vârsta de 21 de ani a făcut studii teologice, după care a luat în primire parohia de la tatăl său. Acesta a fost unul din cărturarii de seamă ai localităţii, ÅŸi un bun patriot. ÎnfiinÅ£ează în anul 1864 prima ÅŸcoală din oraÅŸ, în propria-i casă, fiind ÅŸi primul învăţător din MoineÅŸti. În acelaÅŸi timp a înfiinÅ£at prima ÅŸcoală în satul BerzunÅ£i, predând lecÅ£ii ÅŸi acolo. În timpul războiului de independenţă din 1877 a strâns alimente ÅŸi bani pentru sprijinul armatei de pe front, el donând personal salariul său de 1775,50 de lei, bani mulÅ£i pentru acele timpuri. În anul 1886, rămas văduv, donează casa ÅŸi toată averea pentru ÅŸcoala din MoineÅŸti, iar el se călugăreÅŸte, având sarcini de conducere în ierarhia bisericii ÅŸi a seminarului teologic din BucureÅŸti. Este numit apoi episcop de Buzău. Este singurul episcop care nu s-a refugiat din episcopie în războiul din 1916-1918, din teritoriul ocupat vremelnic de către armatele germane.

În MoineÅŸti, în locul preotului Climescu, pentru cele două biserici, este numit preotul Antohi Gheorghe, care a avut casa pe terenul de lângă sediul judecatoriei oraÅŸului.În anul 1926, în timpul preotului Gheorghe Antohi ÅŸi al primarului C. LumbaÅŸ, biserica Sfântul Nicolae a fost renovată, i s-a adăugat pridvorul din piatră ÅŸi cărămida ÅŸi i s-a înălÅ£at turnul cu clopote. A mai slujit ca preot la cele două biserici Dorneanu Åžtefan.

În anul 1936 biserica Sfântul Nicolae devine biserică parohială. SlujeÅŸte aici preotul Hanganu Ion care este înmormântat în cimitirul Sfântul Gheorghe. Este urmat de părintele Filimon Mihai care introduce curentul electric în biserică ÅŸi ridică o troiţă, pe locul căreia este acum casa mortuară.

După 23 august 1944, mareÅŸalul Uniunii Sovietice, Malinovski, a trecut prin MoineÅŸti, a vizitat biserica ÅŸi a pus pază ostaÅŸi, pentru o scurtă perioadă de timp, pentru a nu fi profanată. În Moldova a fost o secetă cumplită în anii 1944-1947. Au murit mulÅ£i oameni de foame ÅŸi de tifos exantematic, în special copii ÅŸi bătrâni. Conducerea sfatului a aprobat Mitropoliei Moldovei să facă pelerinaj cu moaÅŸtele Cuvioasei Paracheva de la IaÅŸi pentru rugăciuni de ploaie. În noaptea de 3 iunie 1947, moaÅŸtele au poposit în biserica Sfântul Gheorghe, iar a doua zi, pe 4 iunie 1947 în biserica Sfântul Nicolae, pentru câteva ore. Astfel au venit ÅŸi s-au închinat la aceste sfinte moaÅŸte locuitori din oraÅŸ ÅŸi din comunele învecinate, ortodocÅŸi, catolici, chiar ÅŸi evrei, fiecare rugându-se pentru ploaie în legea lui. Atunci a plouat ÅŸi în MoineÅŸti, în timpul rugăciunilor ce se faceau la sfintele moaÅŸte. Lumea a ieÅŸit la arat ÅŸi însămânÅ£at, iar în acel an s-a facut o recoltă cum nu s-a mai vazut, oamenii scăpând de foamete, secetă, tifos ÅŸi moarte.

După al doilea război mondial vine aici preotul Gherasim Vasile. În anul 1958, în timpul sau biserica a fost acoperită cu tablă. S-au mai făcut reparaÅ£ii de întreÅ£inere în anii 1960 ÅŸi 1967. Între anii 1955-1962 a slujit ca preot II, părintele Ioan MareÅŸ, actualmente PreasfinÅ£itul Ioachim Vasluianul, episcop al HuÅŸilor.Următorul preot slujitor la biserica Sfântul Nicolae este părintele Popa Jenică. În anii 1980-1981 biserica a fost pictată de pictorul Macovei Dumitru din MoineÅŸti, s-a înlocuit catapeteasma cu una nouă din stejar sculptat, cu strane noi, executându-se renovări capitale, în interior ÅŸi exterior.

După decesul preotului Popa Jenică este numit preot Maxim Alexandru, care nu reuÅŸeÅŸte să stea mult, din cauza presiunilor politice locale ÅŸi judeÅ£ene. La sfatul ÅŸi la rugămintea Episcopiei, face schimb de parohie cu preotul Ciobanu Nelu, de la ComăneÅŸti în anul 1987. În anul 1992 este numit al doilea preot, în persoana părintelui Aniculoaie Gheorghe, iar în 2003, cel de-al treilea – părintele Enea Daniel.

Datorită faptului că biserica veche nu mai corespundea ca dimensiuni cerinÅ£elor credincioÅŸilor ÅŸi datorită unor fisuri mari în ziduri, ce puneau în pericol viaÅ£a celor ce participau la sfintele slujbe, în anul 1994 s-a hotărât ridicarea unui nou lăcaÅŸ de cult. În anul 1998, biserica veche a fost demolată, iar pe locul ei s-a ridicat o falnică catedrală după planurile arhitectului Viorel Dorneanu din Bacău. Toate cheltuielile au fost ÅŸi sunt suportate de enoriaÅŸii parohiei, primăria oraÅŸului ÅŸi cu sprijinul substanÅ£ial al Schelelor de Petrol din MoineÅŸti. În prezent biserica este finisată în exterior ÅŸi pregătită tencuiala pentru pictura ei interioară.

La 29 mai 2004 Preafericitul Părinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române(pe atunci Mitropolitul Moldovei ÅŸi Bucovinei) ÅŸi PreasfinÅ£itul Ioachim Băcăuanul au binecuvântat ÅŸi sfinÅ£it sediul radio Trinitas MoineÅŸti din turla bisericii.Era singurul sediu de radio din Å£ară ce funcÅ£iona în turla unei biserici.

La 5 septembrie 2010 a fost oficiată slujba de sfinţire a altarului bisericii de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.Biserica a fost ridicată la rangul de catedrală,primind şi cel de-al doilea hram,Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu,ocrotitoarea petroliştilor şi a municipiului Moineşti.

Biserica este construită din cărămidă ÅŸi beton,având un plan de cruce greacă trilobată cu o navă centrală ÅŸi două nave laterale,cu o lungime de 32m ÅŸi o lăţime de 15m.Pe verticală are un regim de înălÅ£ime format din parter ÅŸi două nivele parÅ£iale,cu înălÅ£imea maximă de 11,32m la pronaos, 21,50m la cupolă naos în interior ÅŸi 28,60m la vârful turnului cel mai înalt.

În ce priveÅŸte activitatea culturală desfăşurăm proiecte educative în parteneriat cu grădiniÅ£ele,ÅŸcolile ÅŸi liceele din MoineÅŸti.Încercăm să atragem tinerii la biserică prin întâlniri cu ei duminica,oferire de cărÅ£i ÅŸi reviste cu caracter religios.La sărbătorile mai deosebite oferim credincioÅŸilor broÅŸuri cu acatistul sau viaÅ£a sfântului prăznuit în ziua respectivă.În majoritatea duminicilor de peste an au loc în biserică cateheze pe diferite teme.

Răspunsurile la Sfânta liturghie din duminici ÅŸi sărbători sunt date de corul ,,Theotokos’’(,,botezat’’ aÅŸa de PreasfinÅ£itul Ioachim Băcăuanul) dirijat de doamna educatoare Nichifor Lucica.

În plan social-filantropic,în ajunul Crăciunului ÅŸi cu ocazia sfintelor sărbători de PaÅŸte,oferim 25-30 pachete cu alimente familiilor mai nevoiaÅŸe,aducând în acest fel un strop de bucurie ÅŸi în casele lor ÅŸi îndemnând enoriaÅŸii să fie darnici ÅŸi iubitori de aproapele.O parte din banii adunaÅ£i cu ocazia hramului NaÅŸterea Maicii Domnului sunt donaÅ£i aÅŸezământului social de la Hârja pentru ajutorarea bătrânilor instituÅ£ionalizaÅ£i acolo.La început de an ÅŸcolar ajutăm cu îmbrăcăminte,încălţăminte ÅŸi rechizite câÅ£iva copii din familiile mai nevoiaÅŸe din parohie.

În cel mai scurt timp,cu ajutorul Primăriei MoineÅŸti,vom da în folosinţă un aÅŸezământ social,într-o clădire complet renovată.

Parohia este formată din 1196 familii având un număr de 3935 credincioÅŸi.
Biserica parohială este situată pe strada Libertăţii nr.6,având hramurile NaÅŸterea Maicii Domnului-8 septembrie ÅŸi Sfântul Ierarh Nicolae-6 decembrie.

Parohia are ÅŸi un site : ,,Catedrala NaÅŸterea Domnului ÅŸi Sfântul Ierarh Nicolae,MoineÅŸti’’.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.